Relatii
Singurătatea este un lucru pe care mulți îl privesc cu teamă, de care se feresc tot restul vieții ajungând de multe ori să se complacă în relații nefericite doar pentru a o evita. Pentru a înțelege cu adevărat ce înseamnă singurătatea și mai ales, că nu e deloc acel iad pe care ni-l închipuim încă de mici, e bine să privim și înspre miturile sociale conturate în jurul acestei idei. Iată-le în cele ce urmează pe cele mai des întâlnite:
Singurătatea și izolarea socială sunt unul și același lucru
Nimic mai fals. În vreme ce izolarea socială reprezintă starea obiectivă a izolării față de ceilalți oameni, singurătatea este o trăire cât se poate de subiectivă, o trăire interioară a celui care trăiește acest sentiment. Sunt oameni care trăiesc înconjurați în permanență de prieteni, colegi, familie și care se simt însingurați.
Singurătatea e un lucru negativ
Nu neapărat. Mulți oameni au nevoie de perioade de singurătate, mai ales după despărțiri dureroase sau pierderi semnificative pentru a se regăsi, pentru a restabili contactul cu ei înșiși, pentru a merge mai departe și a face pașii necesari către o nouă etapă în viață.
Singurătatea este predominantă la cei vârstnici
Da, sunt mulți oameni aflați la vârsta a treia care ajung să își piardă pe rând oameni dragi din viața lor, cercul lor social devenind din ce în ce mai restrâns, cu cât trăiesc mai mult. Asta nu înseamnă însă că bătrânii sunt mai singuri decât celelalte grupuri de vârstă, ba chiar dimpotrivă. Studii sociale efectuate în Statele Unite indică faptul că tinerii din generația Z se simt singuri într-o proporție mult mai mare decât persoanele de vârsta a treia.
Singurătatea este cauzată de tehnologie
Aici trebuie să detaliem puțin. Dependența de social media și scrolling-ul constant prin feed-urile Instagram, Facebook sau Twitter ne pot face să ne simțim mizerabil de singuri la un moment dat, privind cu ostentație la toată imaginea perfectă pe care ceilalți și-o creează și postează online. Pe de altă parte, tehnologie poate fi și un liant extrem de puternic, un liant social care ne permite comunicarea instant cu oricine, în orice moment, în orice colț al lumii. Prin urmare, totul depinde de felul în care ne folosim de progresele tehnologice.
Dacă te simți singur, ai nevoie de noi prieteni
Sunt mulți oameni însingurați care sunt lipsiți de prieteni, familie, care nu comunică cu nimeni și cărora le vine foarte greu să facă acest lucru. Asta nu înseamnă însă că dacă te simți singur ai neapărat nevoie de oameni noi în viața ta. După cum spuneam mai sus, singurătatea este o trăire subiectivă care are de-a face mai degrabă cu eul interior și nu cu ceea ce se întâmplă în afară. Poți fii singur chiar dacă ești înconjurat de prieteni și familie, chiar dacă ești într-o relație serioasă de lungă durată. Nu e neapărată nevoie să cunoști oameni noi ci să descoperi în tine însuți capacitatea de a comunica cu cei care sunt deja aproape de tine.
Scris de Caesar
Majoritatea nu ne dorim să fim singuri și de aceea, ne căutăm mereu perechea potrivită. Uneori avem noroc și găsim repede, alteori, suntem nevoiți să trecem prin nenumărate alte relații …
Citeste mai departe ›O ceartă nu e un capăt de lume într-o relație matură. Contează nu să o eviți pentru că de multe ori nu vei putea face acest lucru, ci să o …
Citeste mai departe ›Puține sunt cuplurile care nu se confruntă cu probleme niciodată. Poate că nici nu există așa ceva, cu siguranță trebuie să te gândești mult și bine pentru a veni cu …
Citeste mai departe ›Să menții o relație pe linia de plutire nu e ușor dar nici imposibil însă e nevoie de muncă constantă din partea ambilor parteneri. E nevoie de comunicare, de compromisuri …
Citeste mai departe ›Nu toate relațiile se dovedesc a fi echilibrate și fericite pentru că nimeni nu are o intuiție atât de perfectă pentru a evalua un potențial partener încă de la început, …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta și nici un om nu e la fel ca altul. Unii știu să își exprime sentimentele imediat în vreme ce alții, au …
Citeste mai departe ›