Casatorie
O relație, chiar dacă începe sub imperiul pasiunii și a impulsurilor de moment, se menține pe linia de plutire cu acțiuni concrete și gândire activă. Nicio căsnicie nu poate supraviețui în timp decât atunci când ambii parteneri sunt implicați constructiv în menținerea echilibrului casnic și muncesc împreună pentru bunăstarea lor și a relației. Care sunt acțiunile sau inacțiunile care pot duce cel mai rapid la divorț? Iată câtva exemple concrete:
Competitivitatea
Când cei doi parteneri lucrează unul împotriva celuilalt, echilibrul din cadrul relației lor dispare imediat. Competitivitatea poate duce la resentimente și invidie și sapă adânc la rădăcina relației. E nevoie în schimb de muncă în echipă, de susținere reciprocă și de asigurări contante atât prin vorbe cât și prin acțiuni concrete cu privire la acestea. Partenerul trebuie să aibă încredere că îi ești alături și nu că îi ești rival. Fiecare reușită este o victorie pentru amândoi nu doar pentru cel care se bucură de ea.
Lipsa de comunicare cu privire la nevoi și sentimente
Pentru a putea trăi împreună și pentru a se bucura cu adevărat de relația dintre ei, doi soți trebuie să rămână în permanență conectați unul cu celălalt. Acest lucru presupune un proces de comunicare sincer și continuu prin intermediul căruia cei doi să se pună la curent cu ce își doresc, ce simt, sentimentele care îi fac să se bucure sau dimpotrivă, îi întristează.
Lipsa timpului petrecut împreună
Timpul petrecut împreună este esențial în cadrul unei relații de lungă durată. Contează însă și felul în care îți petreci aceste timp. E nevoie de timp de calitate în doi, timp pe care să îl petreceți bucurându-vă de hobby-uri și activități recreative care să vă apropie mai mult unul de altul dar și în care să discutați sincer și deschis unul cu celălalt.
Căutarea de soluții în afara mariajului
Multe cupluri se confruntă cu probleme, de altfel, majoritatea se pot încadra cu ușurință în această categorie. Acestea pot fi rezolvate relativ ușor prin intermediul comunicării și al acțiunii însă pot degenera relativ repede atunci când unul dintre cei doi își caută soluțiile sau alinarea în afara căsniciei. Se ajunge astfel la aventuri extraconjugale care destabilizează complet ecosistemul căsniciei în cele mai multe cazuri, ducând la destrămarea acesteia.
Nu mai încearcă
Complacerea într-o oarecare situație și refuzul de a mai lupta activ pentru bunăstarea relației poate avea de asemenea ca rezultat destrămarea ei. Implicarea nu se oprește, sau cel puțin nu ar trebui să se oprească deîndată ce trece perioada de curtare. De altfel, nici perioada de curtare nu ar trebui să se încheie niciodată. Atunci când încetezi să mai lupți și să fii parte activă a relației, aceasta nu mai are nicio șansă de a rezista trecerii timpului.
Scris de Caesar
Nu e ușor să fii într-o relație de lungă durată, cu atât mai puțin într-o căsnicie, unde toți avem așteptări mari și trebuie să ne implicăm pe măsură. Îți poți …
Citeste mai departe ›O căsnicie nu e niciodată un drum lin, lipsit de obstacole. Ba chiar dimpotrivă, nenumărate obstacole și intersecții apar pe parcurs, neînțelegeri și probleme care pot pune bețe în roate …
Citeste mai departe ›Așteptările dăunează grav relațiilor atunci când sunt nerealiste. Și nerealiste sunt ele de obicei, fiind generate de tradiții, educație, de ceea ce vedem în jur sau de filmele și cărțile …
Citeste mai departe ›E nevoie de multe sacrificii și compromisuri pentru a face o căsnicie să funcționeze, pe lângă sentimentele de iubire și înțelegerea cu care începe relația. Pe de altă parte, lucrurile …
Citeste mai departe ›Decizia de a te căsători e una cât se poate de importantă, chiar dacă în zilele de azi, actul în sine nu reprezintă și o sentință „pe viață” pe care …
Citeste mai departe ›